Vælg den helt rigtige fotobog til dine kæreste minder

· Danmark, Uncategorized
Authors

Hvordan designer man lækre fotoboger, som passer på dine skønne minder?

Producenterne af fotobøger konkurrerer om kundernes opmærksomhed. Enhver, der ønsker at lave en fotobog kan vælge mellem en lang række tilbud, som hele tiden udvikler sig i takt med den konstante innovation på området.

De førende producenter af fotobøger tilbyder en række papirtyper, herunder valget mellem standard, mat og højglans finish. Mangfoldigheden giver mening, fordi det rette materialevalg kan optimere udseendet af dine billeder. Denne artikel beskriver egenskaberne ved de forskellige papirtyper og former for finish, der er på markedet, og vejleder dig, så du kan træffe det bedste valg til netop dit fotobogs-projekt.

 

Fotobog papirtyper

Fotobog, digitaltryk

Digitaltryk er det mest populære valg af en række årsager. Stort set alle producenter af fotobøger har haft det nødvendige Kodak Nexpress eller HP Indigo trykkeudstyr gennem flere år. Siderne er almindelige og velkendte, eftersom stort set alle kunder har set digitaltrykte produkter før. Når de trykkes med 200 dpi eller bedre, så er prikkerne i printeren normalt ikke synlige for det utrænede øjne, så det er kun eksperter, der bliver generet af den optiske “støj”, hvilket gør digitaltryk velegnet til hverdagsfotografier.

De fleste fotobøger anvender en papirkvalitet på omkring 200 g/m², mens foldere og mindre fotobøger ofte benytter sig af en lavere vægt på 150 g / m² eller mindre. Det er nødvendigt med et stærkere papir til større fotobøger i landskabsformat, hvilket for eksempel er populært til bryllupsalbums. En god producent af fotobøger trykker store fotobøger på papir på op til 250 g/m².

De digitaltrykte sider bindes sammen af en spiral, eller de limes fast i rygklemmen, så der dannes en bog.

Førende udbydere af fotobøger tilbyder at forfine siderne i fotobogen yderligere med en blank eller mat finish, noget som de fleste fotolaboratorier tager et ekstra gebyr for.

 

Digitaltrykte fotobøger med højglans finish

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Digitaltrykte fotobøger med blank finish tilføres et ekstra lag af lak, som gør farverne stærkere og mere skinnende. Derudover kan den blanke coating forbedre holdbarheden, da den beskytter siderne i fotobogen mod fugt og skidt.

 

For at lave en fotobog som en gave, hvor kvalitet og udseende forventes at være i top, så bør man tilføje en højglans finish for at fremhæve fotoalbums værdi.

 

Digitaltryk af fotobog med en mat finish

Digitaltryk med en mat finish er ideelt til fotobøger, hvor der anvendes billeder i høj opløsning, især fra spejlreflekskameraer. Undervejs i processen overføres billedets data med højopløseligt blæk til noget særligt papir.

Det særlige papir skaber, sammen med det højopløselige blæk, en fotobog, hvor billederne kan være fyldt med detaljer, med blødere farver og med en fantastisk kontrast. Den matte overflade tilfører mere udtryk og karakter til billederne, hvilket er grunden til, at en mat finish er særligt populær blandt professionelle fotografer.

 

FI Paper Album W400xH131

Fotobog på fotografisk papir – uden mellemrum mellem siderne

Det særlige fotografiske papir til fotobøger er udviklet af Fuji Film, og det er limet sammen ryg mod ryg, hvorefter det er bundet sammen med en Leporello-indbinding. Denne lay-flat indbinding får fotobogens sider til at ligge nærmest helt fladt, uden nogen kurvning på siderne. En fordel ved fotobøger lavet med fotografisk papir er, at billeder i landskabsformat kan sprede sig ud over to sider, uden grøft imellem.

 

Fotobog lavet på blankt fotografisk papir

Når man vælger blankt fotografisk papir, så sikrer sølvhalogen-metoden, udover en større detaljerigdom, også en større dybdeskarphed og en stor kontrast, samt en særlig lysintensitet i farverne. Billeder på fotobogens sider vises i livagtige farver.

 

Ægte Mat Fotografisk Papir

Når man printer en fotobog på fotografisk papir, så behandles billederne som på traditionelle fotografiske print. Sølvhalogen-processen sikrer en høj grad af detaljer og intens fokus med dynamiske farver.

 

Overfladeegenskaber med og uden finish

 

Standard

Fordele

 • Standard finish digitaltryk er den mest solgte type af fotobøger
 • Ingen tillæg.

Ulemper

 • Sider uden lak er mere skrøbelige
 • Farverne er mindre udtryksfulde.

 

Blank

Fordele

 • Glansen får billederne til at virke lysere
 • Blank coating forbedrer modstandsdygtigheden overfor slid
 • Fingeraftryk kan nemt tørres af overfladen.

 

Ulemper

 • Fingeraftryk er mere synlige
 • Coating koster som regel ekstra
 • Farverne kan virke for lyse
 • Genskin i overfladen.

 

Mat

Fordele

 • Forhindrer genskin
 • Den matte belægning på digital og den matte finish på fotografisk papir er den mest robuste
 • Neutraliserende effekt
 • Fingeraftryk er mindre synlige.

Ulemper

 • Coating koster som regel ekstra
 • Færre detaljer end med en skinnende finish
 • Ingen glans.

 

 

Anvendelsestyper

Ud fra en vurdering af fordele og ulemper, har vi matchet nogle af de mest populære temaer for fotobøger med dertilhørende optimale papir-, print- og finishtyper, og det giver følgende overordnede anbefalinger:

 

 

 • Album med feriefotos

 

blank eller højglans

Det perfekte feriebillede af en flot solskinsdag eller strand virker mere “livligt” når finish er i blank eller højglans, end i mat. For overlegen lysintensitet anbefaler vi en finish i blank eller højglans til feriealbums.

 

 

 • Vinter / sne

 

fotografisk papir blank

Ved digitaltryk giver den blanke coating ekstra lys og kontrast. Det ægte fotografiske papir gør det endnu bedre, for på det behandlede fotografiske papir betyder fraværet af prikker, at billederne bliver blødere med flere detaljer. Lay-flat indbindingen uden mellemrum mellem siderne er ideel til billeder i landskabsformat, der spreder sig over to sider.

 

 

 • Landskaber, natur, rejser

 

fotografisk papir, mat

For at maksimere mængden af detaljer i landskabs- og naturfotografi, anbefales brugen af fotobøger med ægte fotografisk papir, da man dermed undgå printerprikker. For at undgå genskin og overmættede farver, er det bedst at bruge en silkemat finish. Lay-flat indbindingen, som anvendes til det fotografiske papir, giver mulighed for at lade et billede sprede sig over to sider uden grøft eller mellemrum mellem siderne.

 

civil-partnership-p1020804-white-900dpi.jpg

Bryllupsalbum

 

 

 • Mennesker, Portrætter, Ansigter

 

fotografisk papir blank

Der er intet, der viser hud så klart og naturligt som ægte fotografisk papir. Ansigter ser mere livagtige ud med en blank finish.

 

 

 • Bryllupsalbums

 

digitaltryk eller fotografisk papir; blank

Et format som er meget populært til bryllupsalbums er den store fotobog med læder eller

IMG_3535

Standard eller mat

tekstil indbinding fra CEWE, Fotoknudsen eller Photobox; disse trykkes digitalt. Der er imidlertid intet, der gengiver tonerne i huden så naturligt og realistisk, som ægte fotografisk papir. På blank fotografisk papir ser ansigter lysere ud, og detaljerne fremstår skarpere. Det stærkere fotografiske papir, hvor siderne ligger fladt ved siden af hinanden, er vores foretrukne format til en fotobog med bryllupsbilleder.

 

 

 

 • Babyer, første billeder

 

digitaltryk eller fotografisk papir; blank

Den blanke coating beskytter siderne i digitaltrykte fotobøger. Det gør dem perfekte til billederne af den næste generation, for fotobogen vil bevare sine klare farver for altid. Der er imidlertid intet, der gengiver tonerne i huden så klart og naturligt, som ægte fotografisk papir. På blankt fotografisk papir fremstår ansigterne lysere og med pænere detaljer. Det stærkere fotografiske papir med siderne, der ligger fladt ved siden af hinanden, er også vores foretrukne valg til baby albummet.

 

 

 • Yderst detaljerede billeder

 

fotografisk papir eller ægte mat

Fotografisk papir gengiver billederne uden synlige printerprikker og bør anvendes til visning af billeder med en høj detaljegrad.

 

 

 • Produktkataloger

 

digitaltryk

Til et produktkatalog står valget mellem de forbedrede detaljer, som man får med ægte fotografisk papir, eller det almindelige og mere økonomiske digitaltryk.

 

 

 • Dyrebilleder

 

blank

Billeder af dyr gør sig ekstra godt med den forbedrede kontrast man får med en blank finish, især hvis billederne er taget med et stærk optisk zoom.

 

Skønne øjeblikke fortjener en smuk fotobog

Fotobøger er fantastiske minder: Uanset om de viser den tidlige barndom, et bryllupsalbum, et barns scrapbog, en fødselsdagsbog med minder eller et feriealbum. Hvis man vælger de rette materialer, kan fotobøger være en kilde til livslang underholdning, uanset hvor gammel, man er.

2 Comments

Comments RSS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: